Blogs

Subsidie Nieuws en Tips

10 / 11 / 2023

Hoe kan ik subsidie aanvragen als ik mijn warmtepomp of zonneboiler zelf installeer?

Tips hoe je subsidie kan aanvragen, ook als je zelf je warmtepomp of zonneboiler installeert


Hoe kan ik subsidie aanvragen als ik mijn warmtepomp of zonneboiler zelf installeer?

Stel je koopt je warmtepompboiler of zonneboiler los en installeert hem zelf. Kan je dan nog wel subsidie krijgen? Bij het lezen van de website van de overheid lijkt het antwoord al snel ‘nee’ te zijn. Zonde voor die vele handige doe-het-zelvers onder ons. In dit blog waarom een installatiebewijs verplicht is.

Check gratis je warmtepomp of zonneboiler subsidie

Zelf de warmtepomp of zonneboiler installeren met subsidie

Een aantal jaar geleden was er nog geen ‘verbod’ op het zelf installeren van de warmtepomp of zonneboiler. Je kon dan gewoon een subsidie aanvragen met een factuur en betalingsbewijs. Maar helaas, na een toenemend aantal klachten van slecht functionerende systemen en wat zorgen over de veiligheid is de extra eis aan de ISDE subsidie toegevoegd. Nu staat er letterlijk: ‘De installatie is gedaan door een bouwinstallatiebedrijf, dit mag u niet zelf doen.’

Voor een groot warmtepompsysteem komt het niet zo vaak voor dat je dit hele systeem zelf zal installeren, maar voor warmtepompboiler of zonneboilers ligt dit toch anders. Een aantal van onze partners, zoals Groene Hoed Duurzaam, bieden deze apparaten te koop aan op de website. Vaak kopen particulieren dan zelf de installatie, zoeken een installateur of plaatsen het apparaat zelf. Je zijn zelfs video’s op YouTube hoe je dat moet aanpakken. Toch is zelf installeren niet toegestaan als je in aanmerking wil komen voor de subsidie. Een inbedrijfstelling document alleen is niet voldoende.

ISDE subsidie aanvragen als doe-het-zelver

Wil je toch in aanmerking komen voor de ISDE subsidie als doe-het-zelver? Volg dan het stappenplan hieronder voor de warmtepomp(boiler) en zonneboiler om in aanmerking te komen. Want voor de installatiewerkzaamheden is gewoon een installeur en bewijs nodig.

Stap 1: Je kan het apparaat wat je op het oog hebt gewoon aanschaffen. Bewaar wel goed de factuur, die heb je later nodig om de subsidie aan te vragen.

Stap 2: De overheid heeft een bewijs nodig dat het apparaat kundig is geïnstalleerd. Dit moet gebeuren door een erkende installateur. Formeel mag je niets van het werk zelf doen. 

Stap 3: Vraag een installateur de warmtepomp(boiler) of zonneboiler te installateren en dat duidelijk op de factuur te laten zetten.

Stap 4: Zorg ervoor dat je een factuur ontvangt van het installeren door de installateur. Dit is het installatiebewijs dat je nodig hebt voor de subsidieaanvraag. Let op: alleen in bedrijfstelling is onvoldoende om subsidie aan te kunnen vragen.

Stap 5: Je bent klaar om de subsidieaanvraag in te dienen. Ga naar Simpelsubsidie.nl en laat je ontzorgen, zodat je meer garantie hebt op succes. Wij controleren altijd nog al uw informatie om te voorkomen dat de subsidieaanvraag wordt afgekeurd.

 

Check gratis je warmtepomp of zonneboiler subsidie

Gratis stappenplan

Download ons gratis stappenplan voor warmtepompsubsidie aanvragen, en ontvang alles wat u moet weten om snel uw subsidie te ontvangen.

Ik stuur je ons gratis stappenplan toe. Zo ben je altijd op de hoogte!

Meer blogs van Simpel Subsidie

ISDE subsidie ventilatie

ISDE zakelijk warmtepomp - Regel hier je aanvraag

biobased isolatie subsidie