Stel u koopt uw warmtepompboiler of zonneboiler los en installeert hem zelf. Kunt u dan nog wel subsidie krijgen? Bij het lezen van de website van de overheid lijkt het antwoord al snel ‘nee’ te zijn. Zonde voor die vele handige doe-het-zelvers onder ons. In deze blog waarom een installatiebewijs verplicht is.
Een aantal jaar geleden was er nog geen ‘verbod’ op het zelf installeren van de warmtepomp of zonneboiler. U kon dan gewoon een subsidie aanvragen met een factuur en betalingsbewijs. Maar helaas, na een toenemend aantal klachten van slecht functionerende systemen en wat zorgen over de veiligheid is de extra eis aan de ISDE subsidie toegevoegd. Nu staat er letterlijk: ‘De installatie is gedaan door een bouwinstallatiebedrijf, dit mag u niet zelf doen.’
Voor een groot warmtepompsysteem komt het niet zo vaak voor dat u dit hele systeem zelf zal installeren, maar voor warmtepompboiler of zonneboilers ligt dit toch anders. Een aantal van onze partners, zoals Groene Hoed Duurzaam, bieden deze apparaten te koop aan op de website. Vaak kopen particulieren dan zelf de installatie, zoeken een installateur of plaatsen het apparaat zelf. Er zijn zelfs video’s op YouTube hoe u dat moet aanpakken. Toch is zelf installeren niet toegestaan als u in aanmerking wilt komen voor de subsidie. Een inbedrijfstelling document alleen is niet voldoende.
Wilt u toch in aanmerking komen voor de ISDE subsidie als doe-het-zelver? Volg dan het stappenplan hieronder voor de warmtepomp(boiler) en zonneboiler om in aanmerking te komen. Want voor de installatiewerkzaamheden is gewoon een installeur en bewijs nodig.
Stap 1: U kunt het apparaat dat u op het oog heeft gewoon aanschaffen. Bewaar wel goed de factuur, die heeft u later nodig om de subsidie aan te vragen.
Stap 2: De overheid heeft een bewijs nodig dat het apparaat kundig is geïnstalleerd. Dit moet gebeuren door een erkende installateur. Formeel mag u niets van het werk zelf doen.
Stap 3: Vraag een installateur de warmtepomp(boiler) of zonneboiler te installateren en dat duidelijk op de factuur te laten zetten.
Stap 4: Zorg ervoor dat u een factuur ontvangt van het installeren door de installateur. Dit is het installatiebewijs dat u nodig heeft voor de subsidieaanvraag. Let op: alleen in bedrijfstelling is onvoldoende om subsidie aan te kunnen vragen.
Stap 5: U bent klaar om de subsidieaanvraag in te dienen. Ga naar Simpelsubsidie.nl en laat u ontzorgen, zodat u meer garantie heeft op succes. Wij controleren altijd nog al uw informatie om te voorkomen dat de subsidieaanvraag wordt afgekeurd.
Lagere warmtepomp subsidie in 2025?
ISDE Subsidie voor All-Electric Warmtepompen: alle tips op een rij
Guide to ISDE Subsidy - all the tips you need