FAQ

Veelgestelde vragen

Zoek hier uw vraag:

Wat is een warmtepomp meldcode?

De warmtepomp meldcode is een KA nummer dat RVO gebruikt om te identificeren wat voor soort warmtepomp u heeft aangeschaft. Aan deze meldcode zit een subsidiebedrag vast. Via onze warmtepomp subsidietool kunt u snel zoeken naar uw warmtepomp en zorgen wij ervoor dat u altijd de juiste meldcode gebruikt.

Ik heb geen isolatie meldcode, kan ik toch subsidie aanvragen?

Wanneer het isolatiemateriaal dat u gebruikt heeft nog geen meldcode heeft gekregen van RVO, dan kan u alsnog zelf subsidie aanvragen. Het is wel belangrijk dat het materiaal aan de voorwaarden voldoet. Zo moet uw spouwmuurisolatie aan te minste 1,1 Rd-waarde voldoen en de rest van uw maatregelen aan tenminste 3,5 Rd-waarde. Zorg ervoor dat u voldoende informatie ontvangt van de aannemer. Denk bijvoorbeeld aan een productbeschrijving van het isolatiemateriaal en foto's. Wij nemen alleen subsidieaanvragen in behandeling met een meldcode, omdat u zonder een meldcode 2 tot 3 maanden langer moet wachten op een antwoord van de overheid.

Lees hier hoe een goede factuur van isolatie of glas eruit ziet, daarmee voorkomt u vertraging bij de subsidieaanvraag.

Wat is mijn isolatie meldcode?

Vanaf 2022 is het nodig om per isolatiemaatregel die u neemt de isolatie meldcode door te geven aan RVO. Met deze code kan de overheid zien wat voor soort isolatie u heeft gebruikt. Dit hangt ook samen met het subsidiebedrag dat u kunt ontvangen.

Deze isolatie meldcode wordt vaak doorgegeven door uw aannemer of installateur. Via onze software kunt u gemakkelijk deze voorwaarden controleren en isolatie subsidie snel aanvragen. De meldcode van isolatie is een voorwaarde om subsidie mee aan te kunnen vragen. Zorg ervoor dat de aannemer dit van te voren duidelijk meegeeft.

Waarom is een meldcode verplicht?

Wij verplichten een meldcode bij het subsidieaanvragen, omdat we anders de kwaliteit niet kunnen garanderen. U kunt wel altijd zelf de subsidieaanvraag doen zonder een meldcode, maar reken op 2-3 maanden vertraging en mogelijk een afgekeurde aanvraag. Het best is uw factuur aan te passen, zodat er wel een meldcode op vermeldt staat of een verklaring door de aannemer op te laten stellen. Lees hieronder meer over waar uw factuur aan moet voldoen:

Lees deze blog met alle informatie over hoe een goede factuur eruit ziet.

Kan ik subsidie krijgen voor een lucht lucht warmtepomp?

Nee, helaas is er geen subsidie beschikbaar voor een lucht lucht warmtepomp of airco. De overheid stimuleert wel andere technieken zoals de hybride warmtepomp.

Ik ben een particuliere verhuurder, hoe vraag is ISDE subsidie aan?

Als particuliere verhuurder, belegger of zakelijke verhuurder komt u in aanmerking voor de SVOH subsidie. Deze regeling kunt u in de meeste gevallen achteraf aanvragen; dus na installatie en betaling van de werkzaamheden. U kunt voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers subsidie aanvragen

Wat bepaalt hoeveel warmtepomp of zonneboiler subsidie ik kan krijgen?

De hoeveelheid warmtepomp of zonneboiler subsidie die u kunt ontvangen, hangt af van het vermogen van uw apparaat. De warmtepomp subsidie is altijd minimaal 500 euro. Hoe hoger het vermogen (kW) van de warmtepomp hoe hoger het subsidiebedrag. Het maximale subsidiebedrag voor de warmtepomp is 8.500 euro, dit komt neer op 67 kW vermogen. Voor de zonneboiler werkt het hetzelfde. In de apparatenlijst wordt dit uitgedrukt in de hoeveelheid kWh jaaropbrengst de zonneboiler produceert.  

Kan ik subsidie krijgen voor een zwembad warmtepomp?

Nee, helaas kunt u geen subsidie krijgen voor een zwembad warmtepomp. De subsidieregeling is alleen beschikbaar voor het duurzaam verwarmen van de woning.

Wat is ISDE subsidie?

Wat is ISDE subsidie? De ISDE subsidie (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) helpt woningeigenaren om een tegoedkoming te krijgen wanneer een warmtepomp, zonneboiler of isolatie is toegepast. 

Waar kan ik de ISDE apparatenlijst warmtepompen inzien?

De apparatenlijst warmtepompen 2021 kunt u inzien via onze warmtepomp subsidietool. Via dit systeem kunt u snel uw warmtepomp vinden en het subsidiebedrag checken. U kunt ook meer lezen over de apparatenlijst via dit blog.

 

 

Wat moet er op de factuur staan voor subsidie warmtepomp?

Wat moet er op je warmtepomp factuur staan om de subsidie te kunnen krijgen? Deze vraag krijgen wij vaak gesteld. Van belang is dat duidelijk op de factuur staat welke warmtepomp er is aangeschaft, het merk en liefst de meldcode. Daarnaast is het van belang dat op de factuur of offerte duidelijk staat dat de warmtepomp volledig is geinstalleerd. Niet alle installateurs zetten dat even duidelijk op de factuur.

Kan ik subsidie krijgen als ik mijn oude warmtepomp vervang?

Ja, u kunt subsidie krijgen als u uw oude warmtepomp vervangt. Stel uw oude hybride warmtepomp of volledige elektrische systeem werkt niet meer naar behoren of u hebt meer vermogen nodig, dan kunt u ook ISDE subsidie aanvragen. U kunt ook subsidie krijgen voor een tweede warmtepomp als u bijvoorbeeld meer vermogen nodig hebt, dus tweede opstelling of bijvoorbeeld een warmtepompboiler bij laat plaatsen.

Walt valt er allemaal onder de ISDE subsidie?

Onder de ISDE subsidie vallen isolatie, glas, warmtepompen, zonneboilers en aansluiting op een warmtenet. Dit zijn de meest voorkomende maatregelen die genomen worden. Voor de meeste eigenaar bewoners is isolatie het meest interessant, omdat genoeg woningen nog betere isolatie of glas kunnen gebruiken. Wel is er groei van vooral hybride warmtepompen, die ook onder de ISDE subsidie vallen.

Hoe vraag ik subsidie aan voor MKB warmtepomp?

U kunt als MKB ondernemer ook subsidie krijgen voor uw warmtepomp. U moet dan zakelijk ISDE subsidie aanvragen. Let wel op dat u voor een hybride warmtepomp niet altijd meer subsidie krijgt als ondernemer. 

Zakelijk warmtepomp subsidie aanvragen

U kunt zakelijk subsidie aanvragen voor een warmtepomp of zonneboiler. Dit valt onder de zakelijke ISDE subsidie. Belangrijk is dat u éérst de subsidieaanvraag in werking zet als u een zonneboiler of warmtepomp op het oog hebt . Nadat de warmtepomp is geplaatst en betaald kunt u de subsidie laten 'vaststellen'.

Kan ik warmtepomp subsidie krijgen voor mijn nieuwbouwwoning?

U kunt geen subsidie meer krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp voor uw nieuwbouwwoning. In 2020 was het nog mogelijk gebruik te maken van de overgangsregeling. In 2021 zijn er geen mogelijkheden meer voor nieuwbouwsubsidie.
U komt in aanmerking voor de warmtepomp subsidie wanneer uw woning gebouwd is met een omgevingsvergunning die is afgegeven voor 1 juli 2018. 

Hoelang na installatie kan ik nog subsidie aanvragen?

U kunt tot 24 maanden na de installatie van uw warmtepomp en zonneboiler subsidie aanvragen. Voor de isolatiesubsidie moet u uiterlijk 24 maanden ná de uitvoering van uw eerste isolatiemaatregel subsidie aanvragen.
Let op werk uitgevoerd in 2021 komt niet meer in aanmerking voor subsidie.

Lees hier hoe een goede factuur van isolatie of glas eruit ziet, daarmee voorkomt u vertraging bij de subsidieaanvraag.

Wat is een erkend bouwbedrijf?

Een van de belangrijkste voorwaarden om in aanmerking te komen voor de ISDE subsidie is dat u uw installatie of isolatie laat plaatsen door een erkend bouwbedrijf. Maar hoe weet u of uw aannemer erkend is?

Erkend betekent dat de aannemer staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). In de praktijk komen vrijwel alle bouwbedrijven en aannemers in aanmerking voor het stempel 'erkend'.

Lees hier hoe een goede factuur van isolatie of glas eruit ziet, daarmee voorkomt u vertraging bij de subsidieaanvraag.

Ik ben van plan een warmtepomp in het buitenland te kopen. Krijg ik ISDE subsidie in Nederland?

Wanneer u een installatie in het buitenland koopt en laat installeren in Nederland, kan u hier gewoon subsidie op krijgen. Het is wel belangrijk dat er een meldcode van de warmtepomp of zonneboiler beschikbaar is.

Ik heb een vraag, hoe kan ik contact opnemen?

U kunt het beste contact opnemen via de e-mail: vragen@simpelsubsidie.nl. De meest gestelde vragen kunt u vinden in dit veelgestelde vragen overzicht. Bijna alle vragen die wij ontvangen staan al beantwoord in dit overzicht. Wij zijn een commercieel bedrijf, dus wilt u uw vraag direct aan de overheid stellen dan kan dat via DEW@RVO.nl. De contactgegevens van de overheid staan hier.

Wij streven er naar om uw vragen binnen 1-3 werkdagen te beantwoorden. Aangezien wij een volledig digitaal bedrijf zijn is telefonisch contact niet mogelijk. Stuur daarom uw vraag naar ons op per e-mail en u krijgt snel antwoord. Onze ervaring is dat alle vragen prima per email te beantwoorden zijn.