FAQ

Veelgestelde vragen

Zoek hier uw vraag:

Mag ik de vierkante meters van de isolerende deur en het glas optellen?

U mag de vierkante meters glas van de deur en het glas optellen om zo te komen aan de minimaal 8m2 die nodig is om subsidie aan te vragen. 

Worden nieuwe kozijnen, glas en isolerende deuren als twee maatregelen gezien?

Vaak krijgen wij de vraag of isolerende kozijnen, deuren en glas gezien worden als twee apart isolerende maatregelen. De regel is namelijk dat u voor tenminste twee isolatiemaatregelen subsidie moet aanvragen. Het antwoord is dat de overheid al het glas, kozijnen en isolerende deuren samen als één maatregel ziet. U kunt op dit blog alles lezen over subsidie op kozijnen en glas.

Waarom kan ik geen subsidie voor kozijnpanelen of isolerende deuren bij jullie aanvragen?

Wij vragen geen subsidie aan voor isolerende deuren en kozijnpanelen, omdat wij in de praktijk zien dat deze maatregelen bijna nooit aan de eisen van de overheid voldoen. Wel is uw subsidieaanvraag 2-3 maanden extra vertraagd, wat niet de moeite meer is. Let ook op: Kozijnpanelen zijn isolerende panelen, niet de kozijnen zelf. Voor kozijnen kunt u geen subsidie krijgen. Wel kan u m2 deuren optellen bij het glas en zo de subsidieaanvraag voor isolerend glas bij ons doen.

Help, ik ben vergeten om foto's te maken van de isolatie, wat nu?

Helaas weet niet iedereen dat er foto's gemaakt moeten worden van het plaatsen van isolatie of glas om in aanmerking te komen voor de subsidie. Bent u dit vergeten? Dat is geen groot probleem. Zorg ervoor dat u zo goed als het kan nog foto's maakt van de isolatie, desnoods in de nieuwe situatie. Stuur deze foto's aan ons toe en wij zullen helpen met de aanvraag.

Mijn aannemer of glaspartij wil de factuur niet aanpassen, hoe vraag ik dan subsidie aan?

Vaak zijn facturen van verbouwingen of isolerend glas onvoldoende duidelijk om subsidie mee aan te vragen. En na het betalen van de facturen, dan is het lastig om de aannemer of glaspartij om extra informatie te vragen. Het aanpassen van een factuur zou dan ook niet mogen volgens 'accountants'. Dit is niet correct. Het aanpassen van een factuur is mogelijk, maar deze moet dan gecrediteerd worden. Een gemakkelijkere optie is de aannemer of glasleverancier te laten verklaren per e-mail of in een officieel document: Hoeveel m2 glas/isolatie er is geplaatst en wat de meldcodes zijn. Het beste is van te voren te eisen dat deze informatie op de factuur komt om gedoe aan de achterkant te voorkomen.

Alleen het al aanwezig glasoppervlak van vóór de renovatie komt in aanmerking voor subsidie, dus gaat u een schuifpui plaatsen ter vervanging van bijvoorbeeld een raam en deur, dan komt dat niet in aanmerking. Vervangt u een bestaande schuifpui, dan komt u wel in aanmerking voor de subsidie.

1. Hoe krijgt u een goede factuur voor isolerend glas

2. Hoe krijgt u een goede factuur voor isolatie

Wat voor foto's moet ik maken voor de subsidieaanvraag?

Wij krijgen regelmatig de vraag hoe u het beste foto's kunt maken voor uw subsidieaanvraag. De regels van de overheid lijken erg gedetailleerd, maar zijn in de praktijk gemakkelijker. Wanneer de glaszetter of het isolatiebedrijf langskomt om de werkzaamheden te doen, maak daar dan 1 of 2 foto's van. Bij het subsidie aanvragen hoeft u maar één foto per isolatie of glasmaatregel toe te voegen aan de aanvraag.

Hoevaak kan ik subsidie voor glas en kozijnen aanvragen?

U kunt sinds 2025 meer dan een keer subsidie aanvragen voor glas en kozijnen. Wel is het belangrijk om minimaal voor 3m2 glas aan te vragen in 2025. Onze tip is wel als het mogelijk is het glas te verzamelen en in één aanvraag in te dienen. U heeft voor indienen tot 24 maanden na uitvoeren van het werk om de subsidie te regelen.

Ik ben van plan een warmtepomp in het buitenland te kopen. Krijg ik ISDE subsidie in Nederland?

Wanneer u een installatie in het buitenland koopt en laat installeren in Nederland, kan u hier gewoon subsidie op krijgen. Het is wel belangrijk dat er een meldcode van de warmtepomp of zonneboiler beschikbaar is.

Ik ben ZZP'er / bouwer. Mag ik zelf de isolatie plaatsen voor de subsidie?

We krijgen vaak de vraag of u als bouwer of zzp'er zelf uw materiaal mag plaatsen en dan subsidie kan claimen. Dit is mogelijk. Het is wel van belang de facturen van de materialen goed te bewaren en een verklaring op te stellen als bedrijf. Hier moet u al uw bedrijfsgegevens vermelden en verklaren dat de materialen kundig zijn geplaatst. Vermeld hier ook gelijk het aantal m2, de Rd-waarde en meldcode op. Twijfelt u of uw bedrijf in aanmerking komt, dan kunt u altijd de overheid direct om hulp vragen via: dew@rvo.nl

Hoeveel subsidie op kunststof kozijnen kan ik krijgen?

Veel mensen vragen zich af hoeveel subsidie ze kunnen krijgen op isolerend glas en kozijnen. Voor kozijnen kunt u samen met het glas subsidie krijgen. Het aantal m2 moet u bij elkaar optellen, want de overheid ziet dit beide als één maatregel

Kan ik subsidie krijgen voor mijn nieuwe kozijnen?

Ja, u kunt subsidie op kunststof kozijnen krijgen. U mag het aantal vierkante meter vervangen HR++ glas of triple glas samen met de kozijnen optellen voor de subsidie. Op het vervangen van kunststof kozijnen is dus subsidie te krijgen, alleen samen met het isolerende glas. In de subsidieregeling staat ook iets over kozijnpanelen, hierdoor ontstaat vaak verwarring. Let op kozijnpanelen zijn isolerende platen, niet de kozijnen zelf. Wilt u een succesvolle subsidieaanvraag doen, zonder vertraging? Zorg er dan voor dat de glaspartij het aantal vierkante meter glas inclusief kozijnen laat noteren en een meldcode van het glas. Zonder een meldcode kunnen wij niet helpen bij de subsidieaanvraag. Lees hier alles over hoe je een goede factuur voor glas laat opstellen. Wil je alle details lezen over subsidie voor kozijnen en isolerend glas, volg dan de link met meer informatie.

Kan ik subsidie krijgen als ik mijn oude warmtepomp vervang?

Ja, u kunt subsidie krijgen als u uw oude warmtepomp vervangt. Stel uw oude hybride warmtepomp of volledige elektrische systeem werkt niet meer naar behoren of u hebt meer vermogen nodig, dan kunt u ook ISDE subsidie aanvragen. U kunt ook subsidie krijgen voor een tweede warmtepomp als u bijvoorbeeld meer vermogen nodig hebt, dus tweede opstelling of bijvoorbeeld een warmtepompboiler bij laat plaatsen.

Kan ik subsidie krijgen voor de aanschaf van een thuisbatterij?

Nee, u kunt helaas als consument nog geen subsidie krijgen voor uw thuisbatterij. Als zakelijke partij kunt u wel in aanmerking komen voor de EIA regeling. Dit geeft een netto voordeel van circa 10 procent op de aanschaf van uw batterij.

Hoelang duurt het voordat ik de ISDE subsidie ontvang?

Wanneer u gebruik maakt van onze service dienen wij binnen 2 werkdagen de subsidie in bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). RVO hanteert een gemiddelde verwerkingstijd van 6 tot 8 weken. In enkele gevallen kan dit langer duren. Wanneer u een grote subsidieaanvraag of verbouwing opgeeft,  neemt de overheid langer de tijd om controle te doen. Ook is er sprake van onderbezetting van de overheid. De overheid kan dan nogmaals 8 weken extra de tijd nemen voor de subsidieaanvraag. 

Na deze periode van 6 tot 8 weken wordt het subsidiebedrag direct op uw bankrekening gestort. Pas na afloop krijgt u van ons een betaallink toegestuurd. Op deze manier heeft u de grootste kans op een succesvolle ISDE subsidie aanvraag in 2025.

Kan ik voor meerdere warmtepompen of zonneboilers subsidie aanvragen?

Het is mogelijk om als particulier voor meerdere warmtepompen en/of zonneboilers ISDE subsidie aan te vragen. U moet wel voldoen aan de voorwaarden. Die kunt u altijd gratis checken via onze subsidietool.

 

Hou er rekening mee dat een lucht/lucht warmtepomp niet in aanmerking komt voor subsidie. 

Kan ik twee keer ISDE subsidie aanvragen?

Kan ik twee keer ISDE subsidie aanvragen? Het korte antwoord is: Ja, dat kan, maar u moet op een aantal dingen letten. U mag niet twee keer subsidie aanvragen voor dezelfde isolatiemaatregel. Dus bijvoorbeeld dit jaar spouwmuurisolatie en volgend jaar weer. Als u bijvoorbeeld dit jaar dak en vloerisolatie hebt aangevraagd, mag u bijvoorbeeld wel voor gevel en glasisolatie subsidie aanvragen. U mag altijd wel voor een tweede keer subsidie voor een nieuwe warmtepomp of zonneboiler aanvragen. Vanaf 2025 is het mogelijk om ook voor tweede keer glas subsidie aan te vragen. 

Hoelang de tijd heb ik om ISDE subsidie aan te vragen?

U hebt 24 maanden ná het plaatsen van de installatie of isolatie de tijd om de ISDE subsidie aan te vragen. Heeft u bijvoorbeeld een isolatiemaatregel genomen in 2022, dan bent u helaas te laat om nog subsidie te krijgen.

Ik ben huurder, kan ik subsidie krijgen als ik mijn woning verduurzaam?

U kunt als huurder helaas geen subsidie krijgen als u uw woning isoleert of een warmtepomp/zonneboiler plaatst. Alleen de eigenaar én bewoner van de woning kunnen isolatie subsidie ontvangen. Als verhuurder kunt u wel zakelijk subsidie aanvragen voor een zonneboiler of warmtepomp.

Wanneer moet ik de ISDE subsidie aanvragen?

Wanneer moet u de isolatie subsidie aanvragen? Voordat u het materiaal plaatst of erna? We krijgen deze vraag vaak. U kunt pas de subsidie voor de isolatie, warmtepomp of zonneboiler aanvragen wanneer alles is geplaatst en betaald. U hebt uitelijk facturen, betalingsbewijzen en foto's nodig voor de subsidieaanvraag.

Moet ik mijn subsidie tegelijkertijd of afzonderlijk aanvragen?

Moet u uw subsidie voor isolatie of warmtepomp apart of tegelijkertijd indienen? Deze vraag krijgen wij best vaak. Het is mogelijk en toegestaan om per maatregel apart de subsidieaanvraag te doen. De overheid en wij koppelen dit uiteindelijk allemaal onder één dossier. U krijgt op die manier altijd het maximale bedrag aan subsidie. Wij raden wel aan de aanvragen te koppelen wanneer dit mogelijk is. Op die manier zijn onze kosten in verhouding wat goedkoper.

Ik ben een particuliere verhuurder, hoe vraag is ISDE subsidie aan?

Als particuliere verhuurder, belegger of zakelijke verhuurder komt u in aanmerking voor de SVOH subsidie. Deze regeling kunt u in de meeste gevallen achteraf aanvragen; dus na installatie en betaling van de werkzaamheden. U kunt voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers subsidie aanvragen

Kan ik mijn zonnepanelen als tweede maatregel opgeven?

Nee, het is niet mogelijk zonnepanelen als tweede maatregel op te geven en zo meer subsidie te ontvangen. Zonnepanelen tellen niet mee in de subsidieregeling.

Ik heb twee isolatiemaatregelen genomen in verschillende jaren, kan ik subsidie aanvragen?

Het is geen probleem als u bijvoorbeeld in 2023 de eerste isolatiemaatregel heeft genomen en in 2024 de tweede isolatiemaatregel. Belangrijk is wel dat u uiterlijk 24 maanden na uitvoeren van de eerste maatregel de subsidie aanvraagt. Op deze manier krijgt u het hogere bedrag aan ISDE subsidie. Het hogere bedrag van de eerste subsidiemaatregel wordt dan overgemaakt bij de tweede subsidieaanvraag. Als u bij ons de aanvraag doet regelen wij dat automatisch met de overheid.

Krijg ik subsidie als ik mijn stal bij de woning voeg en isoleer?

Als u een stal bij de woning voegt en deze helemaal renoveert, dan kunt u daar geen subsidie voor krijgen. De overheid ziet deze toevoegingen aan de woning als 'nieuw' en daar is dan geen subsidie op isolatie voor te krijgen. De ISDE subsidie is alleen beschikbaar voor de originele schil van de woning.

Kan ik subsidie krijgen bij het transformeren van een kantoorpand naar een woning?

Er zijn helaas geen landelijke subsidies beschikbaar voor de bouw van een nieuwe woning of transformatie van bestaande panden. Als u een kantoorpand ombouwd tot een woning kan u hier geen isolatie subsidie voor aanvragen. De ISDE subsidie waar de isolatie, warmtepomp en zonneboiler onder vallen is alleen relevant voor bestaande woningen. De omgevingsvergunning van deze woning moet zijn aangevraagd voor 30 juni 2018.

Waar kan ik de ISDE apparatenlijst zonneboilers bekijken?

De ISDE apparatenlijst voor zonneboilers kunt u gemakkelijk bekijken via onze subsidietooling. Met dit systeem heeft u in enkele stappen uw zonneboiler subsidie in beeld. 
Dit doet u door te zoeken naar de installatie of het merk dat u op het oog hebt. Daarna berekent onze tool het juiste subsidiebedrag.

Ik heb geen isolatie meldcode, kan ik toch subsidie aanvragen?

Wanneer het isolatiemateriaal dat u gebruikt heeft nog geen meldcode heeft gekregen van RVO, dan kan u alsnog zelf subsidie aanvragen. Het is wel belangrijk dat het materiaal aan de voorwaarden voldoet. Zo moet uw spouwmuurisolatie aan te minste 1,1 Rd-waarde voldoen en de rest van uw maatregelen aan tenminste 3,5 Rd-waarde. Zorg ervoor dat u voldoende informatie ontvangt van de aannemer. Denk bijvoorbeeld aan een productbeschrijving van het isolatiemateriaal en foto's. Wij nemen alleen subsidieaanvragen in behandeling met een meldcode, omdat u zonder een meldcode 2 tot 3 maanden langer moet wachten op een antwoord van de overheid.

Lees hier hoe een goede factuur van isolatie of glas eruit ziet, daarmee voorkomt u vertraging bij de subsidieaanvraag.

Ik ga mijn woning uitbreiden met een dakkapel, nieuwe uitbouw of opbouw. Kan ik daar subsidie voor krijgen?

Nee, het is niet mogelijk om voor: vervangende nieuwbouw, uitbouw, opbouw of een dakkapel isolatie subsidie te ontvangen. De uitbreiding van de woning of toevoeging van een bouwdeel komen niet in aanmerking. Alleen isolatiemaatregelen binnen de bestaande thermische schil komen in aanmerking voor subsidie.

Alleen het al aanwezig glasoppervlak van vóór de renovatie komt in aanmerking voor subsidie, dus gaat u een schuifpui plaatsen ter vervanging van bijvoorbeeld een raam en deur, dan komt dat niet in aanmerking. Vervangt u een bestaande schuifpui, dan komt u wel in aanmerking voor de subsidie. De dakkapel subsidie krijg je alleen bij aanpassingen in de bestaande constructie. 

Kan ik als particuliere verhuurder ook aanspraak maken op duurzaamheidssubsidies?

Ja, u kunt als particuliere verhuurder aanspraak maken op de SVOH subsidie voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers. 

Kom ik in aanmerking voor subsidie wanneer ik de producten zelf installeer?

Wanneer u de warmtepomp, zonneboiler of isolatie zelf plaatst, komt u niet in aanmerking voor ISDE subsidie. 

U moet de producten laten installeren door een bouwinstallatiebedrijf om in aanmerking te komen voor de subsidie.

 

Moet ik de koopovereenkomst ondertekenen voordat ik de warmtepomp of zonneboiler aanschaf?

Bent u een zakelijke aanvrager en wilt u van de zakelijke ISDE subsidie gebruikmaken? Dan moet u de subsidie aanvragen voordat u de koopovereenkomst ondertekend. Bent u een particulier dan heeft u tot 24 maanden na de installatie nog de tijd om de subsidie aan te vragen.

Waar kan ik de ISDE apparatenlijst warmtepompen inzien?

De apparatenlijst warmtepompen 2021 kunt u inzien via onze warmtepomp subsidietool. Via dit systeem kunt u snel uw warmtepomp vinden en het subsidiebedrag checken. U kunt ook meer lezen over de apparatenlijst via dit blog.

 

 

Kan ik subsidie krijgen voor isolatie toepassen in de spouwmuur?

Ja, u kunt subsidie krijgen voor het isoleren van de spouwmuur. Onder de ISDE subsidie kunt u 8 euro per m2 spouwmuurisolatie krijgen. U moet minimaal 10 m2 vullen.

Hoe verloopt het verdere proces na mijn subsidieaanvraag?

U ontvangt een e-mail met daarin de samenvatting van uw subsidieaanvraag. In deze e-mail staat ook een link waarmee u altijd uw subsidieaanvraag in de gaten kan houden. Wij dienen nu binnen 2 werkdagen uw subsidieaanvraag in, hier ontvangt u een bevestiging van. Daarna duurt het gemiddeld 8 weken voordat RVO de subsidieaanvraag afrond en het bedrag op uw rekening staat. Wij factureren achteraf en alleen bij een succesvolle subsidieaanvraag.

Hoe vraag ik zakelijk ISDE subsidie aan?

Bent u een particuliere verhuurder, kantooreigenaar of andere ondernemer, dan moet u zakelijke ISDE subsidie aanvragen. Zakelijk ISDE subsidie aanvragen gaat net wat anders dan bij particulieren. Voordat u de koopovereenkomst aangaat moet u de subsidie al hebben aangevraagd. Doet u dat niet, dan loopt u de kans dat de overheid de aanvraag afwijst.

Mag ik subsidie aanvragen voor meer dan twee maatregelen?

Voor de isolatie subsidie moet u tenministe twee maatregelen hebben genomen. Bijvoorbeeld vloer- en dakisolatie. Wij krijgen ook regelmatig de vraag of u meer dan twee maatregelen mag aanmelden voor de subsidie. Ja, dat mag. U mag altijd voor meer dan twee maatregelen subsidie aanvragen. Let wel op dat u niet twee keer voor dezelfde maatregel subsidie mag aanvragen. Dus heeft u dit jaar isolatieglas laten plaatsen, dan mag u daar niet nog een keer subsidie voor aanvragen.

Waarom is een meldcode verplicht?

Wij verplichten een meldcode bij het subsidieaanvragen, omdat we anders de kwaliteit niet kunnen garanderen. U kunt wel altijd zelf de subsidieaanvraag doen zonder een meldcode, maar reken op 2-3 maanden vertraging en mogelijk een afgekeurde aanvraag. Het best is uw factuur aan te passen, zodat er wel een meldcode op vermeldt staat of een verklaring door de aannemer op te laten stellen. Lees hieronder meer over waar uw factuur aan moet voldoen:

Lees deze blog met alle informatie over hoe een goede factuur eruit ziet.

Wat is de SVOH-subsidie en wie komt ervoor in aanmerking?

De Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) is een subsidieprogramma van de overheid dat verhuurders ondersteunt bij het verduurzamen en onderhouden van hun huurwoningen. Dit omvat energiebesparende maatregelen en onderhoudswerkzaamheden die bijdragen aan een lagere energierekening en verbeterd wooncomfort voor huurders. Voor deze doelgroepen is de SVOH subsidie in 2025 relevant: Particuliere verhuurders, institutionele beleggers. 

Krijgt de eigenaar of huurder de subsidie?

U krijgt als eigenaar én bewoner van de woning subsidie op zowel isolatie, zonneboiler als warmtepomp. Bent u verhuurder/belegger én eigenaar. Dan kunt u alleen subsidie krijgen voor de warmtepomp en zonneboiler. Let wel op dat u deze ISDE subsidie aanvraagt voordat u een koopovereenkomst hebt getekend. U krijgt daarna toestemming de installatie te plaatsen en pas op het eind ontvangt u de subsidie. 


Mogelijk is er wel subsidie voor sociale verhuurders beschikbaar in 2022. De SVOH subsidie.

Wat is de extra subsidie voor biobased isolatiematerialen in 2024?

Biobased isolatiematerialen, zoals vlas en vezelhennep, krijgen vanaf 2024 een extra subsidie per vierkante meter. Deze bedraagt bijvoorbeeld €5 per m² voor dakisolatie en €2 per m² voor vloerisolatie. Dit is een extra bonus bovenop de reguliere subsidie​

Hoeveel subsidie kan ik krijgen voor dubbel glas?

Voor het plaatsen van dubbel glas (HR++) kan u 53 euro subsidie per m2 krijgen. U moet tenminste 3 m2 nieuw glas plaatsen om in aanmerking te komen voor deze subsidie. Voor de kozijnen kunt u geen subsidie krijgen, alleen voor de netto geplaatste m2 glas. Lees hier hoe een goede factuur voor glas eruit ziet!

Alleen het al aanwezig glasoppervlak van vóór de renovatie komt in aanmerking voor subsidie, dus gaat u een schuifpui plaatsen ter vervanging van bijvoorbeeld een raam en deur, dan komt dat niet in aanmerking. Vervangt u een bestaande schuifpui, dan komt u wel in aanmerking voor de subsidie.

 

Mag ik zelf materiaal kopen en dan isolatie subsidie aanvragen?

Ja, u mag zelf isolatie materiaal kopen en daarna kunt u daar subsidie voor aanvragen als het materiaal ook is geplaatst door een aannemer of isolatiebedrijf. U mag zelf niet het isolatiemateriaal plaatsen, dit moet altijd gedaan worden door een professional. 

Kan ik subsidie krijgen voor aansluiten op het warmtenet?

Ja, het is mogelijk subsidie te krijgen voor aansluiten op het warmtenet. Als u een particulier bent, dan kunt u 3.325 euro subsidie krijgen wanneer u aansluit op het warmtenet.

Wat is de ISDE rekentool?

Met de ISDE rekentool kunt u gemakkelijk uw exacte subsidiebedrag berekenen voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers. Ons systeem berekent automatisch het juiste bedrag bij het juiste product en de combinatie van maatregelen.

Komt mijn schuifpui in aanmerking voor subsidie?

Wanneer u uw bestaande schuifpui gaat vervangen en daar komt HR++ of triple glas in, komt u in aanmerking voor subsidie. Wanneer u in de bestaande gevel een hele nieuwe schuifpui plaatst, dan komt deze uitbreiding niet in aanmerking voor de isolatie subsidie. Alleen het al aanwezig glasoppervlak van vóór de renovatie komt in aanmerking voor subsidie. Schuifpui vervangen komt dus in aanmerking voor subsidie inclusief het kozijn. Zorg ervoor dat de aannemer dit aantal vierkante meters met de U waarde goed opschrijft in de factuur. Subsidie op schuifpui in 2025 wordt waarschijnlijk wat hoger per m2 dan 2024.

 

Kan ik subsidie krijgen bij herbouw van mijn woning?

Wanneer u uw woning tot het fundament sloopt en heropbouwt kunt u geen subsidie krijgen voor isolatiemaatregelen. Alleen de originele schil/woning komt in aanmerking voor subsidie. Blijven er bijvoorbeeld muren en vloeren staan en isoleert u die? Dan kunt u daarvoor wel de subsidie krijgen. Laat uw aannemer duidelijk onderscheidt maken in de factuur tussen wat over de originele woning gaat en heropbouw, dat scheelt u vragen.

Hoeveel budget voor de ISDE subsidie is er beschikbaar?

Er is 164 miljoen euro ISDE subsidie beschikbaar in 2021. Dit budget is zowel voor eigenaar bewoners als zakelijke partijen. U kunt het budget in de gaten houden op de website van RVO.

Woonboerderij isoleren en renoveren met subsidie

We krijgen regelmatig de vraag hoe u subsidie kunt krijgen als u uw woonboederij gaat renoveren. Gaat u een oude boerderij isoleren, dan is het mogelijk om daar subsidie voor te krijgen. De isolatie moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Let op dat aanbouwen/nieuwbouw of toevoegen van een stal aan de woning niet in aanmerking komt voor subsidie.

Welke wijzigingen worden verwacht in 2025 voor de SVOH-subsidie?

Vanaf 2025 zijn er enkele belangrijke updates in de regeling. Zo is het mogelijk ook voor warmtepompen en zonneboilers achteraf subsidie te ontvangen. 

Wat is een warmtepomp meldcode?

De warmtepomp meldcode is een KA nummer dat RVO gebruikt om te identificeren wat voor soort warmtepomp u heeft aangeschaft. Aan deze meldcode zit een subsidiebedrag vast. Via onze warmtepomp subsidietool kunt u snel zoeken naar uw warmtepomp en zorgen wij ervoor dat u altijd de juiste meldcode gebruikt.

Mag ik twee soorten isolatie over elkaar gebruiken?

Van beide materialen moet de prestatieverklaring of kwaliteitsverklaring bijgevoegd worden waaruit de afzonderlijk Rd waarden moeten blijken. Ook moet er een foto bijgevoegd zijn die voldoet aan de in de regelingstekst omschreven voorwaarde: ten minste één foto per energiebesparende isolatiemaatregel, genomen tijdens de uitvoering van de werkzaamheden door het bouwbedrijf, met daarop zichtbaar de naam, merk, soort en dikte van het isolatiemateriaal.

 

Het spreekt voor zich dat geen subsidie verleend wordt voor toevoeging van een tweede isolatiemateriaal aan een reeds aanwezig eerste isolatiemateriaal om zo een gezamenlijke Rd 3,5 te behalen.

Ik heb een vraag, hoe kan ik contact opnemen?

U kunt het beste contact opnemen via de e-mail: vragen@simpelsubsidie.nl. De meest gestelde vragen kunt u vinden in dit veelgestelde vragen overzicht. Bijna alle vragen die wij ontvangen staan al beantwoord in dit overzicht. Wij zijn een commercieel bedrijf, dus wilt u uw vraag direct aan de overheid stellen dan kan dat via DEW@RVO.nl. De contactgegevens van de overheid staan hier.

Wij streven er naar om uw vragen binnen 1-3 werkdagen te beantwoorden. Aangezien wij een volledig digitaal bedrijf zijn is telefonisch contact niet mogelijk. Stuur daarom uw vraag naar ons op per e-mail en u krijgt snel antwoord. Onze ervaring is dat alle vragen prima per email te beantwoorden zijn.