Blogs

Subsidie Nieuws en Tips

Image placeholder

De top 5 duurzame subsidies van 2020

Deze 5 subsidies gaan jou helpen met het verduurzamen van je bedrijf of huis.


Duurzaamheid is niet meer weg te denken en ook in 2020 gaan veel ondernemers en particulieren aan de slag om hun eigendom energiezuiniger te maken. Gelukkig zijn er steeds meer subsidies beschikbaar om te groene ambities betaalbaar te maken. Hieronder de top 5 duurzame subsidies van 2020.

1. Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Van deze subsidie kunt u gebruik maken bij aankoop van zonneboilers en warmtepompen. De overheid wil ons van het aardgas af hebben en met deze installaties bespaart u niet alleen op de energierekening, maar ook op uw Co2 uitstoot. U kunt via deze ISDE-subsidiecheck snel achterhalen voor hoeveel subsidie uw warmtepomp of warmteboiler in aanmerking komt.
Anders in 2020: De ISDE-regeling mag niet meer worden aangevraagd voor nieuwbouwprojecten. De subsidie op pellet- en biomassaketels komt te vervallen en de subsidiebedragen voor kleinere warmtepompen veranderen.
Voor wie: Particulieren, ondernemers, VvE’s, woningcorporaties en gemeentes.
Subsidiebedrag: Tussen de € 500 en €8.500 afhankelijk van het thermische vermogen (kW) van de warmtepomp.

2. Stimuleringssubsidie Duurzame Energie (SDE+)

Voor de laatste keer gaat de SDE+ open vanaf 17 maart 2020. Deze regeling stimuleert de opwekking van hernieuwbare energie. Per opgewekte kWh krijg je een subsidiebedrag. Deze subsidie moet ervoor zorgen dat de groene opwekking even aantrekkelijk wordt als een grijs (niet duurzaam) alternatief. U kunt via deze SDE+ subsidiecheck snel berekenen voor hoeveel subsidie uw zonneproject in aanmerking komt. Mocht u hulp zoeken bij het aanvragen van de SDE+ klikt dan hier.
Anders in 2020: De SDE+ gaat na het eerste kwartaal veranderen in de SDE++. Deze regeling zal zich focussen op het verminderen van Co2 uitstoot in plaats van het opwekken van hernieuwbare energie.
Voor wie: De producent van de duurzame energie. Dat kan zowel een bedrijf, gemeente als vastgoedeigenaar zijn.
Subsidiebedrag: Een bedrag per opgewekte kWh. Afhankelijk van het moment van inschrijven kan dit bedrag hoger of lager uitvallen.

3. Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)

Heeft u last van koude voeten? Geen probleem, in 2020 kunt u gebruik maken van de SEEH. Deze subsidie is beschikbaar als u twee of meer energiebesparende isolatiemaatregelen uitvoert. Voor VvE’s is er een aparte SEEH-regeling beschikbaar die loopt tot 2022. Voorwaarde is dat u zelf moet wonen in de woning, commercieel vastgoed is uitgesloten.
Anders in 2020: De regeling is hetzelfde als in 2019. In 2020 wordt de SEEH samengevoegd met de ISDE.
Voor wie: Eigenaren én bewoners. De woning waarvoor u de subsidie aanvraagt moet uw hoofdverblijf zijn.
Subsidiebedrag: Maximaal 10.000 euro, gemiddeld tussen de 10% en 20% subsidie.

4. Energie-investeringsaftrek (EIA)

De EIA is een regeling voor ondernemers, stichtingen of verenigingen die inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen. Op de EIA lijst vindt u verschillende soorten installaties, van LED verlichting tot warmtepompen die u kunt aanmelden. Belangrijk is dat u 3 maanden nadat u de installatie in gebruik hebt genomen deze heeft gemeld bij RVO.
Anders in 2020: Warmtepompen op aardgas komen niet meer in aanmerking, de eisen van LED verlichting zijn aangescherpt, de opslag van duurzame energie wordt gesubsidieerd en er zijn meer mogelijkheden op subsidie voor zonnepanelen.
Voor wie: Ondernemers, stichtingen of verenigingen die inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen.
Subsidiebedrag: Gemiddeld ontvangt u 11% subsidie op de totale kosten van installatie.

5. Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH)

Deze subsidieregeling is bedoeld voor het aardgasvrij maken van (huur)woningen. De SAH draagt financieel bij aan de investeringen die verhuurders moeten doen om hun woningen van aardgas af te halen en op een warmtenet te krijgen. Deze regeling is nog in ontwikkeling.
Anders in 2020: Deze regeling komt in 2020 voor het eerst beschikbaar met het doel 55.000 bestaande woningen van het aardgas af te krijgen.
Voor wie: Verhuurders van huurwoningen. Overwegend woningcorporaties, beleggers en particuliere verhuurders.
Subsidiebedrag: Ten hoogste 30%-40% van de kosten worden afgedekt met een maximale subsidie van €1.200 tot € 3.800 per woning.


Vaker updates ontvangen over subsidiemogelijkheden en snelle checks? Schrijf je dan nu in op onze nieuwsbrief.


Meer blogs van Simpel Subsidie