Blogs

Subsidie Nieuws en Tips

18 / 09 / 2022

Is je woning isoleren aftrekbaar?

Zijn de kosten van je huis isoleren aftrekbaar van de belasting?


Is je woning isoleren aftrekbaar?

Je woning isoleren is een van de beste manieren om zowel geld te besparen als je steentje bij te dragen aan verduurzamen. We krijgen regelmatig vragen over het isoleren van het huis en hebben besloten de meest voorkomende vragen in blogs te behandelen. Deze keer: Is een investering in isolatie aftrekbaar van de belasting? Deze kosten aftrekken zou investeren in isolatie aantrekkelijker maken. Meer weten over de ISDE subsidiepot. Volg de link.

Subsidie Isolatie Aanvragen

Woning isoleren aftrekbaar van de belasting?

In het verleden was het nog mogelijk isolatie van de woning af te trekken van de belasting. Tegenwoordig is het niet meer mogelijk om de kosten hiervan in te houden van de belasting. Toch jammer. Wel zijn er andere fiscale en financiële voordelen die benut kunnen worden. Zo vallen de arbeidskosten onder het lage btw-tarief van 9 procent. Het is ook opletten wat voor soort maatregelen onder dit tarief vallen. Bij het plaatsen van deuren en kozijnen, dan is de 9 procent BTW niet van toepassen. Voorbeelden van materiaal waarbij de arbeidskosten de 9 procent BTW vallen zijn: glaswol, steenwol, piepschuim, (isolatie)glas, PUR en PIR. Tot slot is dit BTW voordeel alleen relevant voor woningen en niet voor: vakantiewoningen, bedrijfsgebouwen en garageboxen.

 

Subsidie voor woningisolatie

Weliswaar is het niet mogelijk om woningisolatie van de belasting af te trekken, gelukkig is er in 2021 wel een isolatie subsidie beschikbaar. Het voordeel uit deze subsidiepot bedraagt al snel 20 procent, dus het is zeker de moeite stil te staan bij de voorwaarden. Deze regeling valt onder de ISDE subsidie en in 2021 is er 124 miljoen euro beschikbaar. De volgende maatregelen komen in aanmerking: Spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloer/bodemisolatie, gevelisolatie, isolerende glas en isolerende deuren. Om in aanmerking te komen voor deze subsidie moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Hieronder de belangrijkste om rekening mee te houden.

1. Je moet tenminste twee isolerende maatregelen laten uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan dak- en vloerisolatie. Neem je nu maar één isolerende maatregel? Dan heb je tot 12 maanden de tijd een tweede te nemen, dan kan je nog snel de subsidie aanvragen.

2. De isolatie moet worden geplaatst door een bouwbedrijf, je mag dit dus niet zelf doen.

3. De isolatie moet voldoen aan oppervlakte eisen en bepaalde isolatiekwaliteit. Vraag bij de aannemer om hij gebruik maakt van een isolatie meldcode. Met deze meldcode gaat de aanvraag sneller bij de overheid.

4. Zorg ervoor dat je de factuur en betalingsbewijzen goed bewaart. Maak ook wat foto’s van het isolatiemateriaal terwijl het geplaatst wordt. Deze informatie is nodig voor de subsidieaanvraag.

 

Tot slot, zorg ervoor dat je zo snel mogelijk je subsidieaanvraag regelt. De subsidiepot kan op een gegeven moment op zijn. Meer over isolatie subsidie 2022 lezen? Volg dan de link.

Gratis stappenplan

Download ons gratis stappenplan voor isolatiesubsidie aanvragen, en ontvang alles wat u moet weten om snel uw subsidie te ontvangen.

Ik stuur je ons gratis stappenplan toe. Zo ben je altijd op de hoogte!

Meer blogs van Simpel Subsidie

ISDE subsidie ventilatie

ISDE zakelijk warmtepomp - Regel hier je aanvraag

biobased isolatie subsidie